Od niepamiętnych czasów wiemy, że to co
spożywamy ma niebagatelne znaczenie na standard naszego życia. Jak
często spożywamy posiłki w ciągu dnia, w jakim stopniu zawierają
cenne składniki odżywcze przekłada się na to jak funkcjonujemy.
Dzięki odpowiednio dobranym elementom diety, mamy szanse zapobiegać
masie przypadłości np. stanom lekowym, apatii, zaburzeniom snu,
stanom nerwowym i przede wszystkim przeciwdziałać alergiom i mieć pewność, że nie wystąpi u nas alergiczny nieżyt nosa. Jednak
nie nie każdy poważny stan zdrowia damy rade wyleczyć kuracją
pokarmową. Zdrowie zależy również od psychiki osoby, a także od
uwarunkowań genetycznych.
Wyjaśnienie
nadwrażliwości
Egzystencję reakcji alergicznej mają
istotne znaczenie tak jak składniki wrodzone a także środowiskowe.
Jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że jesteśmy obdarowani w
wyniku urodzenia, jest duża szansa iż możemy być chorować na
nadczułość. w początkowym stadium odkryta przypadłość zwiększa
szanse na wyzdrowienie. Znaczący wpływ na odporność we wczesnym
okresie dzieciństwa, mają także konteksty naturalne. Aplikowanie
produktów po chemicznej obróbce, nadmierna higiena najbliższego
otoczenia, dym papierosowy, spaliny, zmiany środowiskowe
przyspieszające zintensyfikowanie pylenia roślinek. Tyle rzeczy
znacząco wpływa na zmniejszenie układu wytrzymałościowego, przyzna to każdy alergolog.
Zbilansowana terapia pokarmowa pozwala przezwyciężyć uczulenie.
Rola
diety na alergię
